Miks mu partner koguaeg nii käitub? On aeg võtta oma heaolu eest vastutus

Mis meid takistab vastutust võtma?

 

Kui me räägime vastutuse võtmisest, siis me ei saa tavaliselt mööda ohvrirollist. Need kaks käivad tavaliselt omavahel käsikäes. Ohvrirollis on väga erinevatel põhjustel inimestel raske võtta vastutust.

 

Ohvriroll on mõtteviis, millese inimene alateadlikult ise langenud on. See on mõttemuster, milles olles ei nähta enda vastutust olukordade või valikute ees vaid hakatakse süüdistama teist või teisi inimesi. Selline mõttemuster võib olla inimestel väga erinevatel põhjustel. 



Samas on ka olemas ka kolmas roll - ülevastutaja. Tema näeb oma väärtust läbi selle, et ta on kuidagi inimestele kasulik/vajalik. Ülevastutaja ei oska võtta vastutust oma piiride seadmise eest. Tihtipeale on tal sisemine ootus, et teda väärtustakse läbi selle, et on kõigile alati olemas ning mõistev. Ülevastutajatele on tavapärane võtta üleliigne vastutust teiste heaolu eest, jättes enda oma tahaplaanile. Seetõttu puuduvad ülevastutajatel tavaliselt ka tervislikud piirid, mis tähendab, et ta laseb enda tunnetest ja vajadustest teistel üle sõita.



Kuidas võtta vastutus enda heaolu eest?

 

Esimene samm vastutuse võtmiseks on teadvustamine. Siinkohal on väga hea endale teadvustada, et kui märkad ajast aega mingeid probleeme/ tülisid/ olukordi/ enesetundeid kordumas, siis need on tugevad märguanded mõnest mõttemustrist. Kui taaskord selles korduma kippuvas olukorras oled, saad endalt küsida ühe lihtsa küsimused: “Mida ma saaksin teisiti teha, et see olukord ise kergemaks teha?” Sealjuures tuleb aga arvestada sellega, et sellele küsimusele vastamine nõuab päris julget peeglissevaatamist. Kui inimene julgeb juba endale tunnistada, et ta saab enda heaoluks ise midagi ära teha, on võimalik võtta ka initsiatiiv ning hakata enda elu ja valikute eest ise vastutust võtma.



Konkreetsed nõuanded nõuanded vastutuse võtmiseks, mida sa saad rakendada pärisellu:

 

  1. Ükski muutus ei saa tulla füüsilisse reaalsusesse, kui meil ei ole avatust ega teadlikkust. On hea teada, mis on minu päästikud, mis minus mingeid emotsioone vallandavad. Oluline osa on teadlikkusel ning endale suunavate küsimuste küsimisel: “Kui teadlik olen enda päästikutest? Kuidas ma siis käitun ja mida ma tunnen? Milline on minu roll selles olukorras?” 
  2. Kui see jääb ainult teadlikkuse tasandile, siis on sellest ka vähe. See on vaja rakendada ka pärisellu. Teadlikkus, avatus ja siis elluviimine. See on protsess - ole endaga kannatlik! Märka ka seda, kui see protsess ideaalselt välja ei tule, ka see on juba edasiminek.
  3. Meie elu on enda kätes. Oleme me enda elus ohvrirollis või ülevastutaja rollis, oleneb kõik teadvustamisest ja vastutuse võtmisest.




Kui soovid õppida veelgi enam selle teema kohta kui ka allmainitud teemade kohta, siis kuula meie podcasti episoodi Liine Põldsamiga siit → https://youtu.be/AihjELwWn6U

 

Podcastis puudutame veel teemasid nagu:

  1. Kuidas toime tullaol ukorraga, kui partner on väga süüdistav? 
  2. Miks me langeme ohvrirolli?
  3. Rahetorm vs. kilpkonn käitumismuster suhetes.
  4. Mis oli süüdistaja jaoks päästik ja mis kogu selle lumepalli veerema ajab?
  5. Armastusekeeled suhetes
  6. Põhivead, mida inimesed suhetes teevad

 

Head kuulamist! 

 

 

 

 

SUBSCRIBE FOR NEWSLETTER