Meditatsioon algajatele: mis see on, kuidas alustada ja mida meeles pidada

eneseareng
osho meditatsioon

Mis on meditatsioon?

Meditatsioon on mõtetevaba seisund. Meditsioonis oleme egotus seisundis, mis tähendab, et ego ja mõtlemisega ei saa olla meditatsiooni. Soov kuskile jõuda ja midagi saavutada on alati seotud meie egoga. Kuid mõtetevabas seisundis peaks tekkima täielik usaldus elu suhtes - teadmine, et kõik läheb nii nagu minema peab. 

 

Kaks meditatsiooni põhitõde:

  • Muutused elus ei tule istudes ja oodates. Selleks, et muutus saaks toimuma hakata on vaja ka ise vajalikke samme selle suunas teha. Näiteks kui soovitakse saada rikkaks lotot mängides, siis on vaja teha omalt poolt samm ja osta lotopilet.
  • Sa ei saa juhtida, kuhu ja kuidas meditatsioon sind viib. Kui sa kontrollist vabaks lased, siis toimetab meditatsioon sulle tulemuse võimalikul parimal viisil. 

 

Mindfulness on teadlikkus iseendast ja sind ümbritsevast. Terve elu toimub praeguses hetkes. See on oskus olla teadlik olevikus- näha, kuulda, tunda kõike, mis selles hetkes nii sinu sees kui väljas eksisteerib. 

Osho on öelnud, et väljapoole on sama distants, mis sissepoole. Sisemaailm on sama suur ja avar nagu välismaailm, kuid inimene ei ole harjunud sissepoole vaatama. Praktiseerides mindfulnessi ja saades teadlikuks iseendast, loome selle abil ka tugevama kontakti iseendaga. Endaga kontakti loomiseks tuleb aga vaadata sissepoole rohkem kui välja.

 

Inimestele, kes mediteerimisega alles alustavad, on soovituslik alustada juhendatud meditatsioonidega. See küll juhib tähelepanu esmalt väljapoole, kuid kui ei ole harjutud enda sisse vaatama, siis nii on lihtsam alustada. Suurem eesmärk on küll suunduda sisse poole, kuid suurema pildi loomisest väljaspool on hea alustada. 

 

Osho on valgustunud meister, kelle õpetuse põhiidee on julgustada inimest olema see, kes ta on – olema iseenda moodi.[1]

 

Üks kõige populaarsemaid meditatsioone Osholt on dünaamiline meditatsioon. See on tuntud kui kortisooli ehk stressihormooni alandaja. Uuringud on näidanud, et kui dünaamilist meditatsiooni teha järjest 21- päeva vältel, siis sellel võivad olla suured mõjutused inimese heaolule. On täheldatud stressi langust, ärevushäirete vähenemist, sõltuvustest vabanemist ja üldist heaolu tõusu. Muutuste intensiivsus on mõjutatud sellest kui pühendunult inimene meditatsioone teeb.

 

Dünaamilise meditatsiooni põhimõte on selles, et arendada enda sees olevat vaatlejat:

  1. Alustatakse nii sise- kui välismaailma vaatlemisega. See aitab inimesel märgata enda sees ja väljas toimuvat.
  2. Teises etapis liigutakse vaatlemisest edasi väljutamiseni. Kui vaatlemise käigus hakkavad paljud emotsioonid ja tunded esile kerkima siis järgmises etapis hakatakse väljutama kõike, mis on pinnale kerkinud- viha, valu, ärevus jms. Sel viisil puhastatakse end kõigest sellest, mida oleme enda sisse justkui maha matnud.  

 

Peale neid läbitud etappe kogevad enamus inimesi, et välismaailm ei avalda neile enam nii suurel määral mõju kui varasemalt.

 

“Minu enda murrang dünaamilise mediatsiooniga toimus siis, kui ma lasin kõigest lõplikult lahti. Mõistusega peale surudes või egoga lähenedes ei toiminud meditatsioon minule üldse. Pärast lahtilaskmist õnnestus mul see meditatsioon lõpuni teha.” jagab Leisi enda kogemust.

 

Seepärast on kõige olulisem mõista, milline meditatsioon just sinule sobib. Igal meditatsioonil on võimekus mõjutada kindlat valdkonda sinu elust või osa sinust. Kui oled stressis või ärevuses, siis ei ole mõtet teha meditatsioone, mis pole sellele suunatud. Leides endale õige meditatsioon, tunned selle tavaliselt kohe ära. Kuid seejärel tuleb ka lasta lahti kontrollist ja lasta meditatsioonil sinuga toimetada.

 

Muutused elu hakkavad toimuma siis, kui lased ennast usaldusse. Sellegi poolest aga ei piisa lihtsalt meditatsioonitundides kohalkäimisest. Muutused hakkavad toimuma sinu tegutsemise tagajärjel. Näiteks, ei muutu inimese elu lihtsalt raamatute lugemisest. Selleks, et näha tulemusi, tuleb ka teadmisi rakendada.

 

Teadlikkus tekib sellest, kui oled ise kogenud läbi kõik etapid. Seepärast on ka Eesti meditatsioonikooli õpe üles ehitatud põhiliselt praktikale ja tehnikate läbitegemisele. 

 

HARJUTUS: Pane kirja iga mõte, mida Sa päeva jooksul mõtled. Märka, kui palju korduvaid mõtteid Sul päevas on.

 

Kui soovid rohkem kuulata Osho dünaamilisest meditatsioonist, Seeda Randroo-Chandini Sarita lugu ja kuidas on meditatsioon inimeste elusid muutnud, siis kuula järgnevat podcasti episoodi: https://youtu.be/HapNLNtXddk



[1] https://www.eestimeditatsioonikool.ee/lugemist/osho-valgustunud-india-mustik/

 

 

 

 

SUBSCRIBE FOR NEWSLETTER